top of page

Merkwaarde als valuta

Veel marketeers denken bij merkwaarde aan de financiële waarde van hun merk. Met als hoogtepunt het jaarlijkse lijstje dat jarenlang door Coca-Cola aangevoerd werd. Ondertussen wordt de lijst gedomineerd door tech bedrijven zoals Amazon, Apple, Microsoft en Google. McDonalds staat in de 2020 editie op plek 9, de vraag is voor hoe lang nog.

Merkwaarde gaat om hoeveel waarde je als merk te bieden hebt in plaats van te nemen.

Maar goed, dit lijstje is het resultaat maar wat mij intrigeert is waar een merk begint met waarde creatie. Een hoge notering is een doel maar hoe kom je bovenaan de lijst? Wanneer je als marketeer een waardevol merk wilt bouwen zal je de vraag moeten omdraaien: "Hoe kan mijn merk zoveel mogelijk waarde toevoegen voor mijn klanten". Want het is de klant die uiteindelijk bepaalt hoeveel jouw merk waard is. Merkwaarde gaat om hoeveel waarde je te bieden hebt in plaats van te nemen.


Waardoor is ons leven de afgelopen jaren ingrijpend verandert? Zonder problemen kunnen we wel zeggen dat technologische ontwikkelingen ons leven het meest ingrijpend verandert hebben. De komst van de iPhone naar Nederland in 2007 heeft ons leven verandert zodat we ons nog nauwelijks voor kunnen stellen hoe we zonder kunnen. Onze smartphone - Apple of andere merken - gebruiken we om content te lezen en kijken, voor social media, te navigeren, onze bewegingen bij te houden, shoppen en betalen. Apple bracht gebruikers veel nieuwe waarde waardoor wij een merkwaarde aan Apple hebben toegekend.


Hetzelfde geldt voor e-commerce. In Nederland nog in mindere mate met Amazon maar lokale spelers zoals, Coolblue en Bol.com hebben ons veel gemak gebracht met hun online belevingen. Omdat deze bedrijven ons gemak en een goede service (en glimlach) boden hebben we ze als vanzelf omarmd en de waarde van deze merken vergroot.

Zijn het dan alleen nog maar tech bedrijven die klantwaarde kunnen toevoegen?

De meest waardevolle merken lijst wordt nu gedomineerd door technologie bedrijven. Zijn het dan alleen nog maar technologie bedrijven die klantwaarde kunnen toevoegen? Nee, zeker niet. Maar technologische ontwikkelingen staan aan de basis van bijna alle nieuwe mogelijkheden die aan ons leven toegevoegd zijn de afgelopen 30 jaar. Om waarde toe te voegen aan je merk zal je moeten beginnen met te bepalen hoe je waarde kan toevoegen aan het leven van je klant. In veel gevallen zal technologie ook een rol spelen in hoe jij als (niet-tech) merk meerwaarde kan bieden ten opzichte van je huidige aanbod. En bedenk je, dat als jij als er merk die mogelijke meerwaarde niet biedt, er een nieuwkomer of techbedrijf is die wel voor je klanten zorgt.

Branded currency biedt een niet tech-merk de mogelijkheid om de klant méér waarde te bieden.

Door technologische ontwikkelingen wordt het voor merken mogelijk om hun eigen waarden te creëren. Waarde in de vorm van een eigen merk valuta. Of zoals in de US al veel langer en vaker wordt toegepast, branded currency. Branded currency biedt een niet tech-merk de mogelijkheid om de klant méér waarde te bieden.


Starbucks bijvoorbeeld heeft een fantastisch mobiel programma dat klanten een eigen Stars valuta biedt. Met het Stars saldo worden klanten continu verrast met meer mogelijkheden. Het programma integreert loyaliteit, cadeaukaarten, betalingen, online bestellingen, vouchers en coupons. Klanten kunnen online koffie bestellen en ophalen in de fastlane, krijgen coupons voor nieuwe smaken, gratis koffie op hun verjaardag en sparen voor gratis koffie en korting op taxiritjes en bioscoop bezoek.


Starbucks Stars

Het Stars programma kent ruim 16 miljoen gebruikers en zorgt voor 40% van de US omzet. Starbucks is nog steeds een retail bedrijf dat koffie verkoopt maar heeft zich wel een technisch branded currency platform eigen gemaakt waarmee de klantwaarde continu verhoogd en verbeterd kan worden. Klanten ervaren een hogere klantwaarde waardoor Starbucks een hogere merkwaarde realiseert.
Meer weten over hoe branded currency jouw merk kan helpen om de klantwaarde en daarmee jouw merkwaarde te verhogen? Stuur me een bericht.


mark@brandedcurrencycompany.com


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


BCC-footer-Oranje [wit].png
bottom of page