top of page

Van Branded Content naar Branded Currency

Bijgewerkt op: 5 okt. 2020
Ik kon het niet laten. Toch even naar de eerste Voice-uitzendingen gekeken in dit tiende seizoen. Wat zou ik aantreffen in het post-Vodafone tijdperk, opgestapt na negen seizoenen als exclusief hoofdsponsor? Eindelijk de weg vrij voor T-Mobile om erin te stappen.


Al vanaf seizoen één heeft T-Mobile gepoogd aan te haken bij dit succesformat. Via ambush marketing en later met de komst van hun ambassadeur Ali B als coach nogmaals met best wel ludieke inhaakspots. Daar heb ik indertijd met De Mol nog wel wat over lopen bakkeleien. In de look & feel is duidelijk zichtbaar dat de LED-verlichting door Talpa eindelijk ook op T-mobile-paars is ingesteld. Ook het Vodafone-rood en KPN-groen komt nog regelmatig terug bij de diverse optredens. En ik zie niet gebeuren dat de coachstoelen opeens paars zullen worden.


Dus tja, ik ben erg benieuwd naar het sponsor recall kijkersonderzoek dat straks door RTL aan T-Mobile moet worden gepresenteerd. We weten allemaal nog wel hoe lang de Ajax-fans nog aan ABN AMRO dachten in het tijdperk dat Ziggo allang sponsor was. Naast Nivea en Renault valt ook de Lidl op met de fresh bar. Een heel andere branded contentimplementatie dan wat Jumbo doet bij SBS met het format Wat eten we…


Toen viel opeens bij mij het kwartje. Het kwartje dat mijn gedachten van Branded Content naar Branded Currency leidde. Het verschil tussen Lidl en Jumbo in aanpak. Branded Currency zit vandaag de dag in een digitale stroomversnelling, waarbij merken zich verbinden met consumenten via digitale loyaliteitsprogramma’s en voordelige betaaldiensten. Laat ik het even platslaan. Vroeger had ik in mijn vetleren portemonnee in het ene vakje een cadeaubon van de HEMA met een waarde van 10 euro en in het andere vakje 10 euro cash. Dan zat er dus 20 euro in mijn beurs waarbij we de HEMA-waardebon vandaag de dag Branded Currency noemen. Mijn oude vetleren portemonnee is allang verloren en vervangen door mijn mobieltje, waarin een wallet zit met al mijn bankrekeningen, digitale HEMA-bonnen en overige financiële geld- en merkwaardes. Dat is dus de technologische titelinflatie.


"Dat is dus technologische inflatie"


Dertig jaar geleden heette ik in titel ook nog gewoon handelaar in sluikreclame. Vandaag de dag noemen we die cadeaubon dus Branded Currency. Wist u dat alleen al de inmiddels veertigjarige VVV cadeaubon op jaarbasis nog immer circa 100 miljoen euro vertegenwoordigt en in 23.000 winkels kan worden verzilverd? Dat er in totaal meer dan een miljard in deze industrie omgaat en nog meer dan 20 miljoen kaarthouders rondlopen die ergens in Nederland deze bonnen inwisselen bij meer dan 200.000 kassa’s?


De cadeau- en giftkaartenhandel is in een digitale stroomversnelling terechtgekomen waarbij content straks zijn intrede gaat doen om de consumentenconnecties verder te versterken. Ik ben eens in die handel gedoken. Marktleider Intersolve Technologies heeft in Nederland met zijn exclusieve elektronische bankvergunning van DNB een uniek en indrukwekkend betaal- en handlingsplatform gebouwd.


Terug naar Jumbo en het kwartje dat bij mij viel. Jumbo heeft met zijn dagelijkse Wat eten we een zeer fraai online platform gebouwd, waarmee ze tot in lengte van dagen online honderden how to cook films kwijt kunnen. De best goed scorende vooravondprogramma’s bij SBS zijn ondergeschikt aan het totaalmodel. Ze bouwen hard aan klantenloyaliteit en participaties.


Knap. En laat Jumbo nu net hebben aangekondigd samen met de HEMA te gaan optrekken qua food/non food sales! Ik zeg dat deze partijen meteen maar eens hun cadeau- en loyaltysystemen digitaal in Branded Currency-modellen moeten verbinden. Een nieuwe wereld, een van miljarden kwartjes.


37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


BCC-footer-Oranje [wit].png
bottom of page