top of page

Gezondheidsloyaliteit

De Dalai Lama treffend wist het treffend te zeggen: "Wat me het meest verbaast bij de Westerse mens is dat hij zijn gezondheid opoffert om veel geld te verdienen. Vervolgens offert hij het geld weer op om zijn gezondheid te herstellen". De afgelopen jaren is de bewustwording over gezondheid toegenomen. Maar nog steeds beweegt meer dan de helft van de Nederlanders nog steeds te weinig, is ruim 50% te dik en heeft zeker 10% te kampen met ernstig overgewicht. Waarom vinden we het zo moeilijk om dat te doen waarvan we weten dat goed voor ons is?


Campagnes hebben te weinig effect

In Nederland zijn we een vrij en liberaal land waar we het een verworven recht vinden dat iedereen zijn eigen vrijheid en verantwoordelijkheid kan en moet nemen. Daarom worden er veel overheids campagnes ingezet om te proberen gezond gedrag te stimuleren. Zijn wij als Nederlanders allemaal wel zo gedisciplineerd om te doen wat goed voor ons is? Of hebben we allemaal een steuntje in de rug nodig? De RIVM trekt in ieder geval de conclusie dat voorlichtingscampagnes te weinig effect hebben.

Inwoners van Singapore kunnen S$380 aan beloningen verdienen door deel te nemen aan het LumiHealth programma.

Neem Singapore als voorbeeld, in de Healthiest Country Index van Bloomberg staat Singapore in 2019 op plek 8 terwijl Nederland op plek 15 staat. Singapore is de gezondste stadstaat in Azië met de hoogste levensverwachting in de regio en een hoog aangeschreven zorgstelsel. Toch zijn ze teruggevallen van plek 4 naar 8 waardoor de overheid in actie komt en een nieuwe initiatief gelanceerd heeft dat verder gaat dan een gezonde levensstijl adverteren en promoten. Inwoners worden beloond om meer te bewegen en gezonder te leven. Inwoners van Singapore kunnen S$380 aan beloningen verdienen door deel te nemen aan het LumiHealth programma.


Singapore is een samenwerking aangegaan met Apple en hebben gezamenlijk de LumiHealth App ontwikkeld. In combinatie met de Apple Watch biedt de App programma's die gebruikers uitdaagt met challenges om meer te bewegen, actiever te zijn, gezonde voedingskeuzes te maken, mindfulness toe te voegen aan dagroutines en 's nachts beter te slapen.


Met dit programma wil Singapore gezond leven leuker maken, helpen om goede keuzes te maken en gemotiveerd te blijven. Deelnemers worden beloond wanneer doelen behaald worden met beloningen die op kunnen lopen tot S$380 (gelijk aan ongeveer €235,-). De beloningen worden uitgekeerd in HealthHub e-Vouchers. Deze e-vouchers ontvangen de inwoners van Singapore in een e-wallet waarmee online en offline aankopen gedaan kunnen worden van producten die bijdragen aan de gezondheid.


De volgende video legt het principe van dit innovatieve programma uit.


Van campagne naar activatie

Singapore zet een modern programma in waarmee de doelgroep werkelijk geholpen wordt om een gedragsverandering te bewerkstelligen. Vergelijk dat met een campagne zoals we in Nederland vaak kennen. In een korte periode wordt de campagne vaak herhaald. BN'ers praten er wat over in talkshows en dat was de hele bewustwording. Bewustwording geslaagd. Maar heeft het na een paar weken of maanden geleid tot een grote gedragsverandering? Nee, dat heeft het niet. Want wij hebben stimulatie, bevestiging en een beloning nodig. Hoeveel mensen zie je de laatste niet met een SmartWatch, FitBit of vergelijkbaar product? We vinden het namelijk prettig om in grafiekjes terug te zien hoe goed we bezig zijn. 10.000 stappen per dag zetten is de laatste trend in Corona tijdperk die goed werkt voor veel mensen en ondersteund wordt door SmartWatches. De beloning is de grafiek aan het einde van de dag, week of maand. We zijn allemaal gek op gamification om uitgedaagd en gestimuleerd te worden. Hierdoor houden we vol en wordt gedrag werkelijk veranderd.


Leren loyaal te worden aan je gezondheid

In Azië lopen ze voor op Europa met deze mobiele toepassingen. Ook loopt Azië voorop met dit soort gerichte e-wallets waarmee beloningen gegeven kunnen worden. Beloningen van echt, normaal geld en normaal te besteden bij on- en offline retailers. Producten waar jij zelf voor kiest en mogelijk gericht op het thema gezondheid, voeding en sport. Maar in Europa kunnen we dit natuurlijk ook.

Zullen we elkaar helpen om loyaal te worden aan onze gezondheid?

Beste zorgverzekeraars en Overheid, laten we ophouden met geld verspillen aan bewustwordingscampagnes. Laten we duurzaam investeren in programma's waarmee we gezond gedrag kunnen inspireren, stimuleren, bevestigen en belonen. Laten we een beloning toevoegen die werkelijk de waarde van gezondheid uitdrukt. We kunnen op deze manier een "Health Currency" of "Gezondheid waarde" introduceren. Zullen we elkaar helpen om loyaal te worden aan onze gezondheid? Niet eenmalig, maar met een programma dat de hele cirkel van inspiratie, motivatie, bevestiging en beloning faciliteert.


Hugo de Jonge, Paul Blokhuis, Menzis, AnderZorg, Achema, Zilveren Kruis, FBTO, De Freisland, ONVZ, PNO Zorg, VGZ, IZA, UMC, Unive, Zekur.nl, CZ, CZ Direct, Just CZ, DSW, Zorg en zekerheid, A.S.R., Ditzo, United Consumers, DSW, PMA, Politie Zorgpolis en Studenten Goed Verzekerd doen jullie mee?

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


BCC-footer-Oranje [wit].png
bottom of page